Reisadvies

Alvorens naar een land op vakantie te gaan is het belangrijk om als toerist te weten waar u rekening mee dient te houden. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de criminaliteit, zijn er speciale veiligheidsrisico's waar u aandachtig moet voor zijn en hoe zit het met de gezondheidsituatie van het land in kwestie? Stuk voor stuk vragen waar u op deze pagina wat Kroatië betreft een antwoord op krijgt. Tot slot voorzien we u eveneens van een actueel reisadvies.

Status:
Positief reisadvies. Er is geen enkele reden om een reis naar Rovinj / Kroatië niet te ondernemen.

Algemeen:
Er zijn geen speciale veiligheidsrisico's waar rekening mee gehouden dient te worden. Er wordt reizigers wel op gewezen dat er zich in het binnenland op verschillende plaatsen nog (actieve) landmijnen bevinden. Het wordt daarom ook sterk aangeraden altijd de aanwezige veiligheidsborden te volgen en niet buiten de wandelpaden te lopen. Wie de bergen in gaat moet er rekening mee houden dat er zich wilde dieren bevinden zoals beren en wolven.

Criminaliteit:
Kroatië is een veilig land om in te reizen. Hou er zoals in elk vakantieland wel rekening mee dat er zich in de belangrijke toeristische steden (en vooral op toeristische trekpleisters) vaak zakkenrollers bevinden. Het wordt omwille van deze reden sterk aangeraden altijd een fotokopie te nemen van uw identiteitsdocumenten en bijvoorbeeld uw identiteitskaart en paspoort niet samen te stoppen.

Gezondheid:
Er zijn geen inentingen vereist. Het leidingwater is gewoon drinkbaar, maar flessenwater blijft van een betere kwaliteit. De medische infrastructuur in Kroatië is goed, maar kent grote verschillen. Hou er rekening mee dat goede medische zorg vaak ook zeer duur is. In principe worden medische kosten die u dient te maken in Kroatië wel door de Belgische mutualiteit terugbetaald. Het wordt reizigers aangeraden om, wanneer men een (ernstige) ingreep moet ondergaan, deze in België uit te laten voeren.

Natuurrampen:
Er doen zich over het algemeen geen grote natuurrampen voor in Kroatië. U kunt wel te maken krijgen met overlast zoals bosbranden, overstromingen en / of lawines in de bergen.