Bezienswaardigheden

We kunnen ons niet voorstellen dat u een vakantie boekt naar Rovinj uitsluitend om er kennis te maken met bezienswaardigheden, maar toch is het altijd leuk meegenomen wanneer er ook echt wat te zien valt in uw vakantiebestemming. Op vlak van bezienswaardigheden wordt Rovinj een beetje ondergewaardeerd. Mensen die naar Kroatië afreizen en op zoek zijn naar bezienswaardigheden kiezen veelal voor klinkende namen als Zagreb, Zadar en Dubrovnik, maar hoewel dat natuurlijk prachtige steden zijn heeft ook Rovinj haar gasten heel wat te bieden, ook op vlak van bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in Rovinj

Haven van Rovinj
De haven van Rovinj is op zich niet zo heel bijzonder, maar u heeft er een prachtig uitzicht op de stad en vooral in de zomermaanden is het er zeer gezellig vertoeven. Vergeet zeker niet om een foto te maken vanuit de haven naar de binnenstad toe, want dan heeft u meteen een prachtige foto van de Sint-Eufemiakerk! Zeker op zonnige dagen is dit een schitterende foto welke goed zal staan in uw fotoalbum.

Sint-Eufemiakerk
De Sint-Eufemiakerk is niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheid van Rovinj, het is ook nog eens het absolute herkenningspunt van de stad. Hoe u Rovinj ook bekijkt of fotografeert, altijd is er wel een stukje van de kerk te zien en dat vinden we nog niet eens zo erg! Wanneer u goed naar de kerktoren kijkt zult u merken dat er duidelijke Venetiaanse invloeden zichtbaar zijn. Dat is natuurlijk ook niet zo bijzonder aangezien we niet moeten vergeten dat Rovinj lange tijd onderdeel is geweest van de Venetiaanse Republiek. Met een flinke telezoom kan je bovenop de kerktoren ook nog de heilige Eufemia terugvinden. Mocht u het nog niet begrijpen, een bezoek aan Rovinj is niet compleet zonder deze kerk (van dichtbij) gezien te hebben!


Bezienswaardigheden buiten Rovinj

Het amfitheater van Pula
Pula is gelegen op een afstand van zo'n 42 kilometer van Rovinj en alhoewel deze industriestad op het eerste zicht maar weinig te bieden heeft voor toeristen is niets minder waar. De stad huisvest immers nog een aantal belangrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd. Eén van die overblijfselen is de Tempel van Augustus. De tempel verkeerd in een goede staat en alhoewel hij niet meteen imposant te noemen is, is het zeker interessant om er een bezoekje aan te brengen. Naast de Tempel van Augustus vinden we in Pula ook nog de zogenaamde Sergiusboog terug, maar belangrijker is natuurlijk het gigantische amfitheater. Het amfitheater van Pula is (op vlak van grootte) de zesde best bewaard gebleven Romeinse arena ter wereld. Het is zeker niet het indrukwekkendste amfitheater ter wereld, maar toch zeker en vast een bezoekje waard! Ieder jaar wordt in het amfitheater van Pula ook het Pula Film Festival gehouden.

Limski kanaal
Het Limski kanaal bestaat eigenlijk niet, ook al wordt het op die manier op de kaarten aangeduid. Een correctere benaming is echter de Limbaai of Limvallei. In ieder geval is het Limski Kanaal (zullen we het toch maar gewoon zo noemen?) één van de populairste plaatsen om te varen aan de Istrische kust en dat wil best wat zeggen. Wie voor het eerst in deze baai vaart zal verstomd staan door de schoonheid er van. Niet voor niets werden hier in het verleden verschillende fotoshoots en zelfs films gedraaid. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de film "The Vikings" met Kirk Douglas. Wanneer u de mogelijkheid heeft om een boot te huren of met een boot mee te varen is het Limski Kanaal zeker en vast een aanrader!

Nationaal Park Brijuni
De eilandengroep Brijuni is gelegen voor de westkust van Kroatië en tussen de steden Rovinj en Pula. De eilandengroep bestaat in totaal uit 12 eilanden, waarvan 2 grote (die ook te bezoeken zijn) en 10 kleine (welke u niet kunt bezoeken). Veli Brijuni is zonder enige twijfel het bekendste eiland omdat niemand minder dan Tito hier zijn buitenverblijf had. Verschillende staatshoofden, maar ook filmsterren hebben voet aan wal gezet op het eiland. Van een deel van het eiland werd een golfterrein gemaakt, maar ook het safaripark is nog steeds te bezoeken. Op de twee grote eilanden bevinden zich eveneens verschillende bezienswaardigheden zoals overblijfselen van een Byzantijns castrum en een nederzetting met fortificaties. De eilanden zijn enkel en alleen te bezoeken met een boot en zijn dus niet verbonden met het vasteland.