Weer en klimaat

Kroatië staat er om bekend in de zomer een land te zijn waarin het heerlijk vertoeven is. Op vakantiefoto's prijkt steevast de zon aan de hemel, maar toch kan het geen kwaad om u even te verdiepen in het globale weerbeeld en het klimaat van de plaats waar u naartoe wenst te gaan. Kroatië kent immers verschillende weerbeelden en zeker op de eilanden durft het weer al eens snel om te slaan. Op deze pagina geven we u in ieder geval graag meer informatie over het weer en klimaat van Rovinj en de regio Istrië in het algemeen.

Rovinj in de winter:
Rovinj kent relatief zachte winters. Het vriest er eigenlijk (bijna) nooit. De gemiddelde minimumtemperaturen liggen in de winter dan ook tussen de 2 en 5 graden. De gemiddelde maximum temperaturen liggen dan tussen de 7 en 12 graden. Statistisch gezien zou de maand november de natste maand van het jaar moeten zijn, maar in de praktijk zien we dat december en januari eigenlijk niet onder hoeven te doen. Deze maanden tellen zomaar even ongeveer 10 a 13 regendagen per maand. Er bestaat een kleine kans op smeltende sneeuw (vooral 's nachts). De winter in Rovinj loopt van november tot en met maart. In april begint het weer langzaam maar zeker beter te worden met temperaturen die klimmen naar zo'n 15 a 18 graden. Vooral de neerslag kan dan nog roet in het eten gooien, want ook in april krijgt Rovinj vaak heel wat regen te verduren. Vanaf mei klimmen de temperaturen dan verder omhoog naar zo'n 20 graden of meer en neemt de neerslag een stap terug.

Rovinj in de zomer:
De zomer loopt in Rovinj eigenlijk van juni tot en met september. Ook in mei kunnen er al flinke zonnige dagen zijn met temperaturen die tussen de 20 en 25 graden liggen, maar de neerslag kan dan roet in het eten gooien. Ook zijn de zomerse dagen in mei nog niet gegarandeerd en dat maakt dat heel wat reizigers er toch ieder jaar opnieuw voor kiezen om ten vroegste in juni naar Rovinj af te zakken. Hoewel er in de zomer relatief weinig neerslag valt is een bui nooit uitgesloten. Ook een flink onweer kan de kop opsteken. Vooral in augustus en september dient u hier rekening mee te houden. De temperaturen blijven gedurende de warmste maanden juli & augustus steeds aangenaam. De maximum temperaturen liggen dan tussen de 25 en 30 graden. De wind kan de temperaturen echter zowel positief als negatief beïnvloeden, hou hier rekening mee. Een warme wind, onder andere de zogenaamde Jugo (ook wel bekend als de Sirocco in andere landen) kan het echt drukkend warm laten aanvoelen met gevoelstemperaturen die tot ver boven de 30 graden uitkomen.

Beste reisperiode:
De beste reisperiode voor een bezoek aan Rovinj is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Bent u een echte zonneklopper, dan zijn de maanden juli en augustus het best. Gaat u gewoon om te genieten van het mooie weer en de omgeving en hoeft het niet perse erg warm te zijn, dan zou ook september een prima maand zijn om een bezoek te brengen aan Rovinj. Het is dan nog steeds aangenaam warm en de grote drukte van de zomer is achter de rug. Wanneer u ook gaat, u dient er altijd rekening mee te houden dat er in de zomer zomaar een flinke regenbui de kop op kan steken. Ook een (plaatselijk) onweer is nooit uitgesloten.

Belangrijk!
Wie een reis naar Kroatië onderneemt en zich in de bergen of op zee gaat wagen dient rekening te houden met de beruchte winden die er voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Bora. De Bora is een koude valwind die een flinke storm kan veroorzaken. De windsnelheden kunnen in dit geval oplopen tot ruim 18 beaufort of zomaar even 180 kilometer per uur.

Actueel: